"فراداستان" _ ساحل نوری

ساخت وبلاگ
"فراداستان" _ ساحل نوری :: وبلاگ کالج شعر علی عبدالرضایی

وبلاگ کالج شعر علی عبدالرضایی

کالج شعر عبدالرضایى، سازمانى شعرى و شعورى ست که در آن حدودپنج هزار تن از نویسندگان مستقل معاصر، به ویژه شاعران و منتقدان جوان عضویت دارند و مطالب شان در رادیو کالج، مجله فایل شعر و گروه تلگرامى و اینستاگرامى کالج شعر منتشر مى شود

کالج شعر عبدالرضایى، سازمانى شعرى و شعورى ست که در آن حدود سه هزار تن از نویسندگان مستقل معاصر، به ویژه شاعران و منتقدان جوان عضویت دارند و مطالب شان در رادیو کالج، مجله فایل شعر و گروه تلگرامى و اینستاگرامى کالج شعر منتشر مى شود. در این کالج شاعران و نویسندگانى هم هستند که خیلى نام ندارند، یعنى خیلى هاشان از صفر آغاز کرده اند اما از پایه بتون آرمه پى ریختیم، پله ها را چنان دارند یکى دو تا مى پرند بالا که گاهى حیرت مى کنم از اینهمه تیزى، کم مانده مرا هم بزنند و بیندازند! هرگز اینهمه شاعر و منتقدِ چیزفهم سر برنکرده توى ادبیات تیپاخورده ى فارسى، یکى از یکى بهتر، بالا بلندتر! بااینهمه جنونِ سربالا شعر مریضِ فارسى دوباره جامه خواهد درید، دهه ى هفتاد عشق بود اما با این قواى شعرىِ نامحدود، نیمه ى دومِ دهه ى نود بدل خواهد شد به صحنه ى عشقبازى شعر

بایگانی

آخرین مطالب

پیوندهای روزانه

پیوندها


در فراداستان راوی دربارهی داستان و شگردهایش بحث کرده و به­ طور خودآگاه و قاعدهمند توجه مخاطب را به ساختگی بودن اثر جلب میکند تا تقابل بین واقعیت و داستان را نمایان سازد. در فراداستان گاهی نویسنده در کنار پیرنگ اصلی، چگونگی خلق داستان و رمان را روایت کرده و به تشریح تکنیکهای داستان­نویسی خود میپردازند. به بیان دیگر فراداستان در مرز بین داستان و نقد قرار میگیرد و همین مرز به موضوع اصلی این آثار تبدیل میشود.
فراداستان پیش از هر چیز بر داستانی بودن خود تاکید دارد و با استفاده از موارد زیر به هدف خود میرسد.
ـ مورد خطاب قرار دادن مخاطب.
ـ ترکیب کردن سبکها و ژانرهای متفاوت نگارشی.
- اظهار نظر دربارهی سایر آثار داستانی به عبارتی دیگر، به­جای تقلید از جهان، تقلید از رمانی دیگر.
- خلق کردن شخصیتهایی که در رمان، در حال خواندن زندگی خود هستند.
ـ آگاه کردنِ خودآگاه مخاطب از تصنعی بودن داستان.
- استفاده از زاویهدیدی که سیر روایی رمان را از بیرون قالب داستانی متوقف میکند.
- آغاز کردن و پایان دادن داستان با بحثهایی دربارهی قواعد داستان­نویسی و مورد کاوش قرار دادن آنها برای نشان دادن کاربرد فراداستان در زندگی واقعی.
فراداستان شکلی از بازی است که به گفتهی باختین قابلیت انتقاد از نارساییهای سیاسی و اجتماعی را داراست، برهمین اساس نویسنده به مثابه یک بازیکن قواعد داستانی را کندوکاو میکند تا نشان دهد که انواع داستان در دنیای واقعی چه نقشی دارند.
بازی، نوعی رفتار نظاممند است که هم­گونی با ساختارهای جهان واقعی دارد و از سوی دیگر معیارهای پذیرفته شده را زیر پا میگذارد و واقعیت­پذیری و الزام را به چالش میکشد. از نمونههای فراداستانی میتوان به «زن ستوان فرانسوی» از جان فاولز اشاره کرد که مستقیم خواننده را مورد خطاب قرار میدهد و میگوید: رمان­نویس ممکن است همهچیز را نداند ولی با تلاش فراوان چنین وانمود میکند که همهچیز را میداند. اما من در دوران آلن رب و رولان بارت زندگی میکنم و اگر قرار است این یک رمان باشد، هرگز نمیتواند رمانی به معنای مدرن این کلمه باشد. از نمونه­های دیگر فراداستان میتوان به رمان ایکسبازی از علی عبدالرضایی اشاره کرد که در آن نویسنده نه به عنوان یک شخصیت، بلکه به عنوان یک نویسنده وارد داستان میشود و اینطور بیان میکند: میزگردى در ذهن من است، همه از هم شاکىاند، از من بیشتر! در کاسهى سرم میتینگى برپاست، از آرشام گرفته تا آریا و مایکل و آقا، باران و کیمیا، سحر و لارا و مادرش، همه و همه دور میزى نشسته­اند و دارند سیگار دود مى­کنند، سرم درد مىکند از بس که سرم داد کشیدهاند، آرشام با صدایى نشسته مىگوید قهرمان تو مریض است على! مثل دکتر هانیبال توى سکوت بره­ها واقعن چندش­آور است، لارا یک­کاره پابرهنه مى­پرد توى حرف­هاش و نمىگذارد ادامه دهد، مىگوید آى بدم مى­آید از آدمهاى الکى خوب، الکى مرد که مثل پشکل ریخته توى فیلمنامهها، واقعیت بد است آرشام! اصلن آدمى که بد و خوب ندارد، همه یک جورهایى گُهاند فقط اُدکلن زدهاند، انتظار نداشته باش على هم مثل بقیه نویسندهها حقیقتش را کتمان کند یا در نهایت فقط براى لولیتاى جوان بمالد.

نظرات

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
سرمتن :گفتاری در باره "فایل شعر2"...
ما را در سایت سرمتن :گفتاری در باره "فایل شعر2" دنبال می کنید

برچسب : فراداستان, نویسنده : mkalejsherg بازدید : 220 تاريخ : يکشنبه 12 شهريور 1396 ساعت: 15:18